23 жовтня у залі пленарних засідань Верховної Ради України пройшли парламентські слухання на тему: «Доступність та якість загальної середньої освіти: стан і шляхи поліпшення». З благословення Голови Синодального відділу релігійної освіти, катехізації та місіонерства Української Православної Церкви митрополита Полтавського і Миргородського Филипа у роботі слухань взяли участь Перший заступник Голови Синодального відділу РОКІМ протоієрей Олександр Білокур та співробітник відділу диякон Георгій Оніпко.

Відкрив парламентські слухання Голова Верховної Ради України Рибак В.В., який наголосив на тому, що український парламент завжди приділяв серйозну увагу проблематиці державної політики у галузі вітчизняної освіти.

У слуханнях взяли участь народні депутати України, керівники центральних і місцевих органів виконавчої влади, голови профільних комісій обласних рад, міністр освіти Автономної Республіки Крим, директори департаментів освіти і науки обласних державних адміністрацій, начальники управлінь освіти і науки міських державних адміністрацій, директори, вчителі загальноосвітніх навчальних закладів, ректори вищих навчальних закладів, представники наукових кіл, громадськості, всього понад 500 учасників. Зокрема із доповідями стосовно української загальної середньої освіти виступили Міністр освіти і науки України Табачник Д.В., Голова парламентського Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М., Президент Національної академії педагогічних наук України Кремінь В.Г., Директор інституту інноваційних технологій та змісту освіти МОН України Удод О.А. та інші працівники освіти з різних областей України.

Під час слухань обговорювалися питання реалізації конституційних прав громадян на освіту; створення умов для рівного доступу до освіти; законодавчого та нормативно-правового врегулювання найбільш гострих проблем загальної середньої освіти; забезпечення умов для підвищення якості освіти; запровадження спеціальної освіти для дітей з особливими потребами; проблеми підготовки, створення умов для ефективної роботи педагогів та інше. Слід зауважити, що під час парламентських слухань жодним учасником, на жаль, не піднімалося питання щодо виховання українського молодого покоління на засадах традиційної моральності, яка для нашої країни історично сформувалось на основі християнського віровчення.

Потрібно зазначити, що лише Голова Громадської ради з питань співпраці з Церквами і релігійними організаціями при Міністерстві освіти і науки України, Марущенко В.С. у своєму виступі наголосив, що не можна роз’єднувати освіту і виховання у навчальному процесі. А тому Марущенко В.С. просив учасників парламентських слухань звернути особливу увагу на проблему вилучення Міністерством освіти і науки України з 1 вересня 2013 року предметів духовно-морального спрямування з навчального процесу загальноосвітніх навчальних закладів України. Наприкінці свого виступу пан Марущенко В.С. виступив із пропозицією до учасників парламентських слухань підтримати проект закону України щодо права релігійних організацій засновувати навчальні заклади.

 

1382560377_34c9eaf7 IMG_5250 IMG_5543

 

Прес-служба Синодального відділу релігійної освіти, катехізації та місіонерства УПЦ

Фото с сайту mon.gov.ua

Кількість переглядів: 15