Преосвященні архіпастирі, всечесні отці, брати і сестри!

Сьогодні наша держава переживає один з найдраматичніших періодів своєї новітньої історії. По всій Україні ховають загиблих під час силового протистояння у Києві. Ще сотні людей перебувають у лікарнях, де продовжується боротьба за їх життя та здоров’я. В цей трагічний для України момент ми підносимо наші молитви за здоров’я поранених та вічний спокій усіх, хто загинув. Також висловлюємо слова глибокого співчуття усім, чиї близькі стали жертвами братовбивчого конфлікту.

В умовах важкого випробування ми маємо зберегти єдину Українську державу та запобігти усім можливим спробам її розділення. Звертаємося до всіх вірних Української Православної Церкви із закликом не піддаватися на провокації та ні в якому разі не підтримувати гасел, спрямованих проти територіальної цілісності України.

Нині, в ситуації особливої соціальної напруги, знов чуємо заклики до радикальних дій, у тому числі і до захоплення православних храмів. Наша Церква вже пережила у 1990-ті роки важке конфесійне протистояння, яке супроводжувалось насильством та захопленням церков. Ми повинні зробити усе від нас залежне, аби не допустити переростання суспільно-політичної кризи в релігійне протистояння.

22 лютого 2014 року «Українська Православна Церква Київського Патріархату» зробила звернення на адресу нашої Церкви із закликом до подолання розділення Православ’я в Україні. Розкол – це болюча рана на церковному тілі, яка потребує лікування. Українська Православна Церква та особисто її Предстоятель Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир постійно докладали зусиль, аби знайти шляхи подолання церковних розділень. І сьогодні ми вкотре заявляємо про свою готовність до діалогу.

При цьому знов і знов наголошуємо, що подолання церковних розколів в Україні має відбуватися виключно на фундаменті православного канонічного права. Будь-які відхилення від церковних канонів є неприпустимими. Також вважаємо хибним будь-яке політичне втручання в процес подолання церковних розділень.

Лікування рани розколу вимагає виважених та продуманих рішень, які не можуть прийматися поспіхом в часи суспільної напруги. Ми маємо спрямувати усі свої зусилля на досягнення миру та стабільності в нашій державі. Наш народ пережив страшну трагедію. І нині головне завдання Церкви – сприяти громадянському примиренню.

Перед нами Прощена неділя, яка відкриває двері до Великого Посту. Так само шлях до відродження миру в нашій державі лежить через примирення. Великий піст – це час каяття і спокутування гріхів. Так само і шлях виходу з суспільної кризи лежить через покаяння та очищення. Якщо ми хочемо, щоб була щасливою Україна, то маємо іти за Христом через виконання Божих Заповідей і жертовного служіння ближньому.

Закликаємо усіх вірних Української Православної Церкви до підсиленої молитви за нашу державу та за багатостраждальний український народ. Будемо просити Господа нашого Іісуса Христа, щоб Він зцілив наші серця від ненависті та агресії і подав нам дар Своєї любові.

«Бог же миру хай буде з усіма вами» (Рим. 15, 33).

24 лютого 2014 року
Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра

Кількість переглядів: 36