ЙОГО ВИСОКОПОВАЖНОСТІ
ПРЕЗИДЕНТУ УКРАЇНИ
ПОРОШЕНКУ П.О.

Ваша Високоповажносте!
Вельмишановний Петре Олексійовичу!

Засвідчуючи свою щиру повагу, звертаюсь до Вас з приводу таких подій. До мене, як Місцеблюстителя Київської митрополичої кафедри, звернувся керуючий Донецькою єпархією Української Православної Церкви митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон з повідомленням про порушення прав і свобод віруючих та втручанням у діяльність парафій Донецької єпархії Української Православної Церкви.

13 липня 2014 року в місті Червоноармійськ Донецької області до Свято-Михайлівського храму під час Божественної літургії зайшли невідомі озброєні особи в формі захисного кольору і своїми діями заважали проведенню богослужіння. Парафіяни попросили їх покинути храм. Ці ж невідомі особи на території храму почали розпитувати парафіян чи платить храм податки, чому на території храму є охорона, а в кінці розмови пообіцяли повернутися знову.

У той же день, після Літургії настоятель Свято-Михайлівського храму м. Червоноармійськ протоієрей Олександр Кондратюк в усній формі звернувся до начальника Червоноармійського МВ ГУМВС у Донецькій області В.В. Поляха з проханням допомогти у встановленні осіб озброєних людей, які перебували в храмі. Священика запевнили у допомозі. Увечері протоієрею Олександру зателефонував начальник СБУ м. Червоноармійська В.В. Галузинець і попросив про особисту зустріч. Під час зустрічі В.В. Галузинець розповів, що до нього звернувся командир інформаційного відділу АТО батальйону «Донбас» Павло Кишкарь та повідомив, що має намір прибути на територію Свято-Михайлівського храму м. Червоноармійськ з особами у масках і там провести бесіду з настоятелем храму протоієреєм Олександром Кондратюком, або взагалі його викрасти. На прохання начальника СБУ м. Червоноармійська вони погодились всі питання вирішити при особистій зустрічі  зі священиком, яка й відбулася 14 липня поточного року у міському відділі міліції м. Червоноармійська.

На вказану зустріч Павло Кишкарь прибув з невідомими озброєними особами, серед яких один був у масці. Священику були поставлені питання, що стосуються внутрішньої діяльності парафії, а саме: як розподіляються церковні кошти, чому на території храму знаходиться охорона та багато інших питань. Окрім цього, на адресу Церкви та священнослужителів прозвучали безпідставні звинувачення.

На завершення так званої бесіди П. Кишкарь зауважив, що він, як командир інформаційного відділу АТО батальйону «Донбас», має повне право заходити у будь-які місця, установи та організації і робити все необхідне для блага України.

Ще один прикрий випадок трапився 30 липня 2014 року в селі Червоноармійське Новоазовського району Донецької області. До будинку протоієрея Ігоря Сергієнко, настоятеля Свято-Олександро-Невського храму, під’їхав автомобіль з надписом «Днепр», з якого вийшла група невідомих і також озброєних людей у формі захисного кольору. Протоієрей Ігор у священицькому одязі (підрясник та хрест) вийшов їм назустріч. На свою адресу він почув образливі слова зневаги до священицького сану, питання скільки грошей він надсилає до Москви та звинувачення у пособництві бандитам. Після чого ці ж особи провели незаконний обшук у помешканні священнослужителя та примушували обмовити себе участю у підпільній організації, а також погрожували вивезти туди, «де він в усьому зізнається». Вимагали, щоб протоієрей Ігор Сергієнко у дводенний строк покинув територію України і приніс у сільську раду установчі документи на Свято-Олександро-Невський храм разом з договором дарування всього церковного майна та пообіцяли повернутись через два дні.

Подібна ситуація мала місце також 30 липня 2014 року з благочинним Амвросіївського округу протоієреєм Євгенієм Подгорним на блок-посту, що розташований на перехресті м.Амвросіївка-Благодатне-Родники Амвросіївського району Донецької області. Під час огляду автомобіля протоієрея Євгенія Подгорного, священника почали ображати лайливими і нецензурними словами та безпідставно звинувачували у фінансуванні «Донецької народної республіки», колишнього Президента України В.Ф. Януковича, і що «попи-москалі» є інформаторами та коректувальниками військових дій противника. Коли в автомобілі, який під час огляду навмисно пошкодили, нічого не було знайдено, протоієрея Євгенія Подгорного відвели за блок-пост, зв’язали руки та кинули на землю. Почали бити прикладом автомату у грудну клітку та поясницю, наносили удари ногами у голову, змушуючи зізнатись у тому, що він є коректувальником ворожого вогню та в інших безпідставних звинуваченнях.

Священнослужителя принижували та примушували зняти священицький хрест, на що отримали негативну відповідь. Після чого, з лежачого та зв’язаного священика силою зірвали хрест, стріляли біля голови і продовжували знущатись та здійснювати психологічний тиск. Потім на автомобілі священика поїхали до нього додому в с. Родники. Посадивши його, з мішком на голові, у яму, в будинку провели незаконний обшук, чим налякали дружину та дітей, а 16-річного сина звинуватили у пособництві бандитам і погрожували вбити. Під час обшуку забрали особисті нагороди, церковні гроші у сумі понад три тисячі гривень та автомобіль. Завдяки втручанню парафіян та священнослужителів протоієрея Євгенія відпустили.

За словами священика, він щоденно пересікав цей блок-пост, відвідуючи ввірені йому парафії, і навіть при постійній зміні на постах солдати знали, що він є священиком і просили хрестики та іконки. На сьогоднішній день, як вважає священик, існує реальна загроза розправи над ним та його сім’єю.

З огляду на зазначене, змушений констатувати порушення прав і свобод віруючих та втручання у діяльність парафій Донецької єпархії Української Православної Церкви з боку військового контингенту, що перебуває на сході України.

Поважно прошу Вас, пане Президенте, особисто втрутитись у ситуацію та зробити все можливе, щоб подібні дії зі сторони силовиків більше не повторювались.

З глибокою повагою

+ОНУФРІЙ,
МИТРОПОЛИТ ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ І БУКОВИНСЬКИЙ,
МІСЦЕБЛЮСТИТЕЛЬ КИЇВСЬКОЇ МИТРОПОЛИЧОЇ КАФЕДРИ

31.07.2014 р.

Кількість переглядів: 83