10-11 вересня 2014 року у столиці Норвегії м. Осло відбувся круглий стіл глав і представників церков та релігійних організацій України і Росії, які зібралися, щоб обговорити ситуацію, що склалася у відносинах між двома народами, та шляхи примирення та припинення ворожнечі.

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія Українську Православну Церкву на форумі представляв голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ митрополит Луганський і Алчевський Митрофан, якого супроводжували заступник голови ВЗЦЗ УПЦ протоієрей Миколай Данилевич та співробітник Відділу священик Віталій Поліщук.

Міжконфесійний захід було відкрито 10 вересня в конференц-залі готелю RadissonBluPlaza норвезької столиці, повідомляє Інститут релігійної свободи.

«Ми запросили вас не на політичний захід, а на зустріч релігійних лідерів. Ми дуже сподіваємося, що вироблені на цій конференції рішення допоможуть у залагодженні конфлікту між двома народами», – підкреслив у своєму вітальному виступі голова Норвезького Біблійного Товариства єпископ Тор Сінгсаас.

Держсекретар МЗС Норвегії Ханс Браттскар висловив сподівання, що зустріч релігійних лідерів України та Росії стане серйозним сигналом для керівників країн та політиків про прагнення обох народів до миру. Дипломат зазначив, що Норвегія з самого початку була стурбована насильством проти громадян в Україні, починаючи з жовтня 2013 року, а також подальшими посяганнями на цілісність та суверенітет Української держави. У цьому плані діалог дуже важливий, щоб виключити насильство та розвивати добросусідські відносини.

Єпископ Сергій Ряховський, голова Російського об’єднаного Союзу християн віри євангельської (п’ятидесятників) підкреслив важливість припинення кровопролиття і насильства, що стали результатом збройного протистояння. При цьому він застеріг від втручання церкви: конфесії не повинні спокушатися бажанням поправляти політиків. «У кожного з урядів є своя правда, а є Божа істина. Чи є істина в геополітиці? Читаючи Євангеліє, я цього не знаходжу», – зазначив виступаючий.

Від імені організаторів Генеральний секретар Норвезького Біблійного Товариства пані Інгеборг Монгстад-Кваммен зазначила, що метою зустрічі є прагнення зміцнити відносини між церквами і релігійними організаціями України та Росії, між двома країнами та народами.

«Ми зібралися тут не як політики, а як релігійні лідери. Наша мета сформувати атмосферу для такого діалогу. Ми зібралися тут для діалогу, а не для переговорів, тому кожен голос значущий і має бути почутий в атмосфері висловлювання і взаємоповаги один до одного», – зазначила Генсекретар НБО.

Досвідом міжконфесійних взаємин і реформування релігійного законодавства з учасниками зустрічі поділилася Міністр культури Норвегії Тхорхілд Уідвей. На її переконання, церква і держава найбільш ефективно виконують свою місію у суспільстві на принципах розмежування церкви і держави. З цих причин віднедавна Норвегія є мультирелігійною і мультикультурною країною, зазначила міністр у своєму виступі.

Того ж дня учасники конференції відвідали Парламент Норвегії та зустрілись з президентом Стортингу (парламенту) Норвегії Олеміком Томмессеном. Від лиця українських та російських релігійних лідерів норвезького високопосадовця привітав митрополит Луганський і Алчевський Митрофан, подякувавши норвезькій державі в особі президента парламенту за сприяння в організації цього заходу. Оскільки Високопреосвященніший владика є керуючим архієреєм єпархії, що знаходиться безпосередньо у зоні військового конфлікту, він висловив надію на те, що ця зустріч матиме позитивний вплив на встановлення довгоочікуваного миру на Сході України.

11 вересня відбулося безпосереднє спілкування членів української і російської делегацій, під час якого виступаючі відкрито висловили своє бачення проблеми і роль релігійного фактору у вирішенні збройного конфлікту та примиренні між народами. Митрополит Митрофан у своєму виступі, зокрема, зазначив, що в Україні є недобросовісні політики та інші сили, які намагаються звинуватити Українську Православну Церкву, як нібито ворожу силу для Української держави. І подібні звинувачення звучать з їхнього боку навіть пропри те, що УПЦ неодноразового заявляла про свою підтримку єдиної і неподільної України, виступала проти сепаратизму, а також докладає зусиль до міжконфесійного миру. Владика розповів, що у Луганську після початку військових дій без нагляду залишилися кафедральний собор і єпархіальне управління УПЦ КП. До митрополита Митрофана приходити представники так званої ЛНР з пропозицією забрати ці приміщення, на що владика відповів категоричною відмовою. Голова ВЗЦЗ УПЦ заявив, що необхідно засудити ті сили, які хочуть звинуватити у військовому конфлікті Українську Православну Церкву та використовують цю ситуацію, щоб розділити народ і Церкву.

За результатами дискусії та обговорення учасники круглого столу прийняли Комюніке, в якому зокрема була заявлена готовність продовжувати подібні зустрічі та інші можливі контакти між конфесіями обох країн задля якнайшвидшого подолання ворожнечі й досягнення миру.

За матеріалами Відділа зовнішніх церковних зв’язків УПЦ

Кількість переглядів: 88