15 листопада духовенство та парафіяни Східно-Американської єпархії молитовно відзначили 80-річчя з дня її утворення, а також 30-річчя архієрейської хіротонії свого правлячого архієрея і Першоієрарха Руської Зарубіжної Церкви Митрополита Іларіона.

В цей день митрополит Східно-Американський і Нью-Йоркський Іларіон звершив Божественну літургію в Олександро-Невському соборі міста Ховелл (штат Нью-Джерсі, США) у співслужінні собору  ієрархів: вікарія Київської єпархії митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра; митрополита Іони (колишнього Предстоятеля Православної Церкви в Америці, перебуває нині на спокої); архієпископа Монреальського і Канадського Гавриїла; вікаріїв Східно-Американської єпархії –  єпископів Мейфільдського Георгія та Манхеттенського Миколая; єпископа Миколая (на спокої); єпископа Наро-Фомінського Іоанна. Архіпастирям співслужив собор духовенства Руської Зарубіжної Церкви, Православної Церкви в Америці та інших православних юрисдикцій США.

Перед початком богослужіння духовенство та парафіяни урочисто зустріли принесені до цього свята святині Руської Зарубіжної Церкви – чудотворні ікони Пресвятої Богородиці Курську-Корінну і Гавайську мироточиву.

Після сугубої ектенії, за якої були піднесені подячні прохання про Першоієрарха Руської Зарубіжної Церкви, духовенство та мирян Східно-Американської єпархії, були прочитані молитви з чинопослідуванням подячного прохання і молитва про мир на Україні.

Після закінчення Божественної літургії Митрополит Іларіон оголосив Послання з нагоди 80-річчя з дня утворення Східно-Американської єпархії, після чого Першоієрарха з 30-річчям архієрейської хіротонії привітали архіпастирі та духовенство.

Митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр передав вітання  Митрополиту Іларіону від Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Онуфрія, якого  протягом багатьох років знає владика Іларіон.  З благословення Митрополита Онуфрія митрополит Олександр вручив Першоієрарху Руської Зарубіжної Церкви нагороду УПЦ – орден св. апостола Андрія Первозванного і комплект панагій пріснопам’ятного Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Володимира.

За матеріалами офіційного  сайту РПЦЗ

Кількість переглядів: 52