12 листопада прес-служба Донецької єпархії опублікували «Відповідь на заяву голови так званого «київського патріархату» Філарета (М. А. Денисенко)». Інформаційно-просвітницький відділ публікує документ повністю.

Протягом кількох останніх тижнів громадськість схвильована словами, які виголосив з церковного амвона громадянин України М. А. Денисенко (людина, що називає себе «Патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом») в одній зі своїх проповідей». Відео, на якому відображено вищезгадана подія, опубліковано 04 листопада 2016 року на відеохостингу YouTube.

Слова, вимовлені «патріархом» Денисенко, обурили не тільки нас, жителів Донбасу, але і розсудливих людей з різних регіонів України та інших країн. Так званий «патріарх» сказав, що населення Донбасу має спокутувати стражданнями і кров’ю «гріх голосування на референдумі за федералізацію». Ці страшні і нелюдські слова потрясли і глибоко поранили серця багатьох людей.

На жаль, в 2014 році на території Донбасу почалася братовбивча війна. За даними ООН, з середини квітня 2014 року по 31 липня 2016 року загинули 9 553 людини і постраждали 22 137 людини. За цими цифрами стоять людські долі. М. А. Денисенко (Філарет) говорить про кров десятимісячної дівчинки Кіри, яку розірвало снарядом разом з матір’ю, коли вони гуляли в міському парку міста Горлівки; про страждання матері, у якої при обстрілі загинули троє маленьких дітей; про долю дев’ятирічного Вані Воронова, якого снаряд позбавив зору, ніг, руки і молодшого брата. Виникає питання: якому «богу» він (Філарет) служить? Ваалу, якому приносили людські, в тому числі і дитячі жертви, в Карфагені?

Люди, які служать Істинному Богу, який сказав, що одне з Його імен – Любов, не можуть закликати до насильства і кровопролиття. Снаряди не розбирають, у кого летіти – в справжніх злочинців або беззахисних літніх людей, жінок і дітей. Застосування принципу колективної відповідальності – ще одне історичне варварство, яке відкидає в розвитку тих, хто застосовує такий принцип далеко назад.

Роль істинної Церкви в цивільних і військових конфліктах у всі часи була виключно миротворчою. Завдання християн сьогодні – молитися про припинення війни і своїми словами і справами сприяти якнайшвидшому поверненню ситуації на Донбасі в цивілізоване русло, коли люди різних поглядів будуть мати можливість мирним шляхом домовлятися про те, як їм жити поруч один з одним.

Глибока розділенність громадянського суспільства, сварки, розбіжності, які ми спостерігаємо сьогодні, все це – прямий наслідок страшного гріха церковного розколу, на чолі якого в свій час став лжепатріарх Філарет (Денисенко). За ширмою «патріотизму» ховаються неправда і деструктивна діяльність, яка роз’єднує український народ ось уже третє десятиліття поспіль.

Донецька і Горлівська єпархії є невід’ємною частиною Української Православної Церкви, Справжньої і Єдиної Церкви Українського народу, яка ближнім і дальнім проповідує Воскреслого Христа — Джерело Любові і Радості в людях! На протязі всього свого життя і діяльності Українська Православна Церква виховує в своїй пастві любов до Бога, до ближнього, до Батьківщини, до свого народу.

Сьогодні ми підносимо наші молитви, щоб Господь щедро обдарував нашу багатостраждальну землю миром, ми молимося про всіх тих, хто трудиться на відповідальному поприщі миротворчості заради благоденства Христової Церкви і всіх нас!

Єпископат, духовенство, монахи Православного Донбасу

Кількість переглядів: 39