2 листопада 2019 року в ефірі телеканалу «Інтер» вийшов п’ятдесят четвертий випуск щотижневої програми «Слово Предстоятеля», в якій Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звертається з духовною настановою до глядачів. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель розповів про те, чому нас навчає Євангельська притча про багача і Лазаря (Лк. 16: 19-31), яку Церква пропонує в Неділю 20-у після П’ятидесятниці.

Блаженніший владика зазначив, що з цієї притчі ми дізнаємося, що таке вдячність.

Як нагадав Його Блаженство, бідний Лазар переносив із терпінням бідноту і свої хвороби, ніколи не нарікав на Бога, і Бог ніколи його не полишав; а багач був невдячний Богові, хоч мав усе, і врешті-решт не був здатен прийняти в себе вічне життя.

«Таку силу має вдячність, — підкреслив Архіпастир. — Коли людина дякує Богу навіть за гірке, за важке, за хвороби, скорботи, то все це перетворюється для неї на користь. А коли людина має вдачу, багатство, успіх, але не дякує Богові, то це все повертається для неї на шкоду, і людина від цього страждає. Людина за все має дякувати Богові!».

Друге, чому ми навчаємося з цієї Євангельської історії, за словами Блаженнішого Митрополита Онуфрія, — покаянню.

«Коли людина живе на землі з тілом, Бог дає нам великий дар покаяння. І під час земного життя людина може зробити все — може нагрішити і може покаятися… Але коли розлучається душа з тілом, то людина вже не може випросити собі покаяння в Бога», — нагадав він.

Предстоятель також розвінчав міф про те, що явлення дива або розмова з воскреслим святим вдосконалює нашу віру. «Віра вдосконалюється не від бачення дива, віра вдосконалюється через особистий подвиг людини, через особисте життя за заповідями Божими, — наголосив владика і додав: — Тоді людина починає на власному досвіді пізнавати Бога — …так очевидно бачити Бога, як ми бачимо свого товариша, починає душою і тілом переконуватися, що Бог є Любов, Бог є Милосердя, Бог є Істина, Бог є Добро».

Митрополит Онуфрій закликав усіх бути вдячними за все Богові — «тоді все, що маємо у житті — і солодке, і гірке — приноситиме нам користь і в цьому житті, і у вічному».

Відеозвернення Предстоятеля Української Православної Церкви — щосуботи в ефірі телеканалу «Інтер», або на YouTube-каналі за посиланням.

Дивіться також проповіді Блаженнішого Митрополита Онуфрія на YouTube-каналі Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Кількість переглядів: 179