6 листопада 2019 року, в день свята ікони Пресвятої Богородиці «Всіх скорботних Радість», в усіх єпархіях Української Православної Церкви відбулося урочисте шанування святого образу Богородиці. Напрочуд особливим цей день став для вірян Київщини, Тернопільщини, Чернігівщини, Одещини, Херсонщини, Криму і Донбасу, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби єпархій і святих лавр.

У день свята ікони Пресвятої Богородиці «Всіх скорботних Радість» Божественну Літургію в храмі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, освяченому на честь цього святого образу Богоматері, очолив намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, передає сайт Києво-Печерської Лаври.

Після читання Євангелія на Літургії митрополит Павел звернувся до всіх вірян зі словом проповіді, в якому розповів про історію ікони Пресвятої Богородиці «Всіх скорботних Радість», а також про те, якими дивами вона була прославлена ​​у святій обителі. «Нехай оригінал ікони наразі втрачено, — продовжив владика, — але всі ми знаємо, що допомога Божої Матері завжди з нами. Вона і до цього дня є Тією, Яка втішить вдів і сиріт, Тією, Яка зміцнить хворих, Яка є Пристановищем ображених. Пресвята Діва ніколи не залишає нас. Вона втішає кожну людину, яка приходить і припадає до Її чудотворних ікон і просить Її великих милостей».

Під час богослужіння були піднесені сугубі молитви за мир в Україні та за єдність Православної Церкви.

Після закінчення Літургії були проспіване славлення і прочитана молитва перед чудотворною іконою «Всіх скорботних Радість».

Ушанували ікону Богородиці «Всіх скорботних Радість» у Свято-Успенській Святогірській Лаврі. Богослужіння очолив намісник обителі митрополит Святогірський Арсеній, передає сайт Святогірської Лаври.

У день свята образу Божої Матері «Всіх скорботних Радість» митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел звершив Божественну літургію в храмі на честь ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість» у співслужінні благочинного храмів III-го Одеського округу протоієрея Іллі вабить, настоятеля храму протоієрея Іоанна Горіа і міського духовенства, повідомляє прес-служба Одеської єпархії.

У день вшанування ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість» керуючий справами УПЦ  митрополит Бориспільський і Броварський Антоній відвідав Спасо-Преображенський монастир у с. Княжичі Броварського району Київської області, де звершив Божественну літургію, повідомляється на Facebook-сторінці митрополита Антонія.

Наприкінці богослужіння владика привітав всіх зі святом та передав благословення Предстоятеля УПЦ.

Після закінчення Літургії духовенство, чернецтво та віряни звершили урочистий хресний хід навколо головного храму монастиря.

По-особливому святково відзначили день пам’яті чудотворного образу Божої Матері «Всіх скорботних Радість» в Кременецькому Свято-Богоявленському жіночому монастирі, в якому знаходиться чудотворний образ Богоматері «Скорботна», передає прес-служба Тернопільської єпархії.

Божественну літургію цього дня звершили митрополит Тернопільський та Кременецький Сергій, митрополит Миколаївський та Очаківський Питирим, митрополит Почаївський Володимир, митрополит Володимир-Волинський і Ковельський Володимир, митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій та архієпископ Шумський Іов. Владикам співслужила велика кількість священиків Тернопільської та сусідніх єпархій.

Зі словами проповіді до вірян звернувся голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Ніжинський та Прилуцький Климент.

Після Богослужіння відбувся урочистий Хресний хід із чудотворним образом Пресвятої Богородиці «Всіх скорботних радість» навколо Кременецького Свято-Богоявленського жіночого монастиря.

Розпочалися урочисті святкування напередодні свята. Всенічне бдіння відбулося за участі трьох владик: митрополита Тернопільського та Кременецького Сергія, митрополита Миколаївського та Очаківського Питирима, митрополита Почаївського Володимара, архієпископа Шумського Іова та собору священників.

У день свята Прилуцької ікони Божої Матері, іменованої «Скорботна», у Спасо-Преображенському соборі м. Прилуки було звершено Божественну літургію, передає сайт Ніжинської єпархії.

З Благословення митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента, богослужіння очолив благочинний 1-го Прилуцького округу протоієрей Миколай Котеленець, якому співслужило духовенство єпархії.

За богослужінням була піднесена сугуба молитва за мир в Україні та про єдність Православної Церкви. Після завершення літургії відбувся молебень перед чудотворним образом Пресвятої Богородиці.

У день святкування ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість» митрополит Сєверодонецький і Старобільський Никодим очолив Божественну літургію в соборному храмі Скорбященського жіночого монастиря м. Старобільська Луганської області на честь ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість», передає сайт Сєверодонецької єпархії.

За богослужінням молилися священники єпархії, настоятелька монастиря ігуменя Катерина (Беспалова), настоятелька Різдва-Богородичного жіночого монастиря с. Червоний Деркул (Луганська єпархія) ігуменя Антонія (Рибінцева), сестри, парафіяни та паломники обителі.

На завершення Літургії відбувся хресний хід. Владика звернувся до віруючих зі словом повчання і всіх привітав з престольним святом обителі.

Значущим є свято ікони Богородиці «Всіх скорботних Радість» також є для кримчан. Про це зазначив у своєму привітанні всіх віруючих зі святом митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар, передає сайт Сімферопольської і Кримської єпархії.

«Для нас, жителів Криму, це особливий день. Адже дев’ятнадцять років тому Матір Божа явила нам особливу милість, подарувавши свій чудотворний образ. Звідтоді і донині ми маємо можливість здійснювати молитовне поклоніння перед ликом Святого Святих, випросити у Пречистої Богоматері потрібного і благопотребного для себе і своїх дітей, рідних і близьких. Адже молитва — це великий духовний працю, і кожен із нас закликається Апостолом «підносити молитви, благання, подяки за всіх людей» (1 Тим. 2: 1)», — наголосив у своєму зверненні владика.

Також у день шанування ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість» митрополит Херсонський і Таврійський Іоанн звершив акафіст Пресвятій Богородиці «Всіх скорботних Радість» перед Її святим поясом, який перебуває в ці дні в Свято-Духівському соборі до 10 листопада, та відвідав з архіпастирським візитом Скорбященську церкву, розташовану на території 2-ї міської лікарні Дніпровського району Херсона, повідомляє сайт Херсонської єпархії.

У цей день парафіяни храму відзначають престольне свято. У своєму слові після звершення Божественної літургії владика Іоанн сердечно привітав усіх зі святом і побажав, щоб Матір Божа завжди зміцнювала нас у важких обставинах нашого життя і посилала нам розраду в скорботах і печалях.

Кількість переглядів: 268