10 листопада 2019 року Міжнародний інститут афонської спадщини (МІАС) в Почаївській Лаврі у приміщенні Почаївської духовної семінарії провів духовно-просвітницький вечір, присвячений історичним зв’язкам Святої Гори Афон і Почаївської Лаври, — повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт Afon.org.ua.

Захід, проведений у день пам’яті прп. Іова Почаївського, був присвячений 850-річчю заснування Старого (Нагірного) Русика на Святій Горі, 800-літтю заснування Свято-Духівської обителі Почаївської Лаври та 25-річчю заснування Почаївської духовної семінарії.

Організаторами виступили Міжнародний інститут афонської спадщини та Почаївська духовна семінарія.

Відкрив вечір ректор семінарії архієпископ Шумський Іов (Смакоуз).

У ході заходу перед присутніми виступив з лекцією директор МІАС, головний редактор наукового альманаху «Афонська спадщина» і керівник паломницької служби «Афоніт» Сергій Вікторович Шумило. Він розповів про багатовікові зв’язки Почаївського краю з Афоном, про вплив афонського чернецтва на православне відродження на Волині в XVII ст., про вітчизняних афонських подвижників-ісихастів і про багато іншого.

Зокрема, С. В. Шумило розповів присутнім про прп. Мефодія Почаївського, стосунки прп. Іоана Вишенського, прп. Іова Княгиницького та прп. Іова Почаївського, про роль афонських ченців у відродженні православного чернецтва в Почаївському краї, а також про мученицький подвиг колишнього афонського ченця і намісника Почаївської Лаври архієпископа Дамаскіна (Малюти), який загинув за віру в радянських концтаборах після 1946 року. Під час лекції С. В. Шумило передав ректору семінарії копії слідчої справи архієпископа Дамаскіна (Малюти), знайдені в архіві СБУ, та побажав, щоб при семінарії було продовжено вивчення та вшанування пам’яті цього афонського та почаївського подвижника.

Також директор МІАС провів презентацію нової книги «Афонський старець з Закарпаття. Ієросхимонах Аввакум (Вакаров) і його час» та інших видавничих проектів Міжнародного інституту афонської спадщини, присвячених 1000-річчю давньоруського чернецтва на Афоні.

Представлені книги директор МІАС С. В. Шумило передав в дар бібліотекам Почаївської Лаври та Почаївської духовної семінарії. Також відбулась зустріч з намісником Почаївської Лаври митрополитом Почаївським Володимиром, з яким досягнуто домовленість про поглиблення співпраці між Почаївською Лаврою та Міжнародним інститутом афонської спадщини з науково-дослідницьких та інших проектів.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Кількість переглядів: 83