У Рівненській єпархії освятили новозбудовану церкву замість захопленої “ПЦУ”, у Горлівській єпархії відновили будівництво Хрестовоздвиженського храму і встановили куполи на храм.

18 листопада 2019 року, у 30-річчя відновлення церковного життя парафії, вікарій Рівненської єпархії УПЦ єпископ Дубенський Пимен звершив Божественну літургію та чин малого освячення храму в селі Боремець Млинівського району Рівненської області. Церкву було збудовано замість захопленої прихильниками «ПЦУ». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на mliniv.church.ua.

Владиці співслужили благочинний округу протоієрей Василій Іванейко, настоятель парафії протоієрей Петро Григорчук та духовенство Рівненської, Волинської та Львівської єпархій.

Під час богослужіння було піднесено особливі молитви за мир в Україні, примноження любові на парафії, та ствердження у вірі благодійників і парафіян храму.

Зазначається, що останній рік для парафіян видався надзвичайно складним: місцевий храм захопили прихильники «ПЦУ», котрі, згодом чинили різноманітні перешкоди на шляху налагодження церковно-парафіяльного життя вірянам УПЦ.

«Проте, з Божою допомогою та трудами настоятеля прот. Петра Григорчука, парафія жила повноцінним Євхаристичним життям, збираючись на богослужіння у будинку небайдужих прихожан. Люди молилися, плакали, сумували за таким дорогим серцю храмом і не залишали надії на те, що в скорому часі зможуть збиратися на молитву у храмі новозбудованому», — йдеться у повідомленні.

По завершенні Літургії владика освятив накупольні хрести.

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Онуфрія, за особливі заслуги перед Українською Православною Церквою головна благодійниця Михальчук Людмила Сергіївна була нагороджена  орденом Святителя Миколая Чудотворця.

19 листопада у Горлівській єпархії повідомили, що на споруджуваний типовий Хрестовоздвиженський храм Горлівки встановлено купола. Зазначається, що на цю подію горлівчани чекали з 2012 року — з моменту початку будівництва.

Напівтиповий Хрестовоздвиженський храм був побудований для того, щоб навколо нього розвивалася духовне життя. У храмі завжди було багато парафіян, він часто не міг вмістити всіх охочих бути присутніми на богослужіннях. Будівництво типового храму почалося у 2012 році в перший тиждень Великого посту. Його фундамент був закладений 26 квітня. В цьому ж році приступили до кладки стін, висота яких до кінця року досягла двох метрів.

Наприкінці листопада 2013 року будівельники залили склепіння храму і почали підготовку до зведення купола. Будівництву перешкодили бойові дії на Донбасі, що розпочалися. Багато парафіян покинули межі міста, і людей в храмі стало значно менше, але будівництво не припинялося навіть під час активних обстрілів. Намагалися зберегти те, що вже було, і доробити розпочаті роботи, проте будівництво нового типового храму все ж було припинено у зв’язку з відсутністю фінансових коштів.

У 2019 будівництво активізувалася. На території храму були виготовлені куполи з міді та булату. Громада зіткнулася з низкою проблем: закупівля матеріалу, його доставлення в Горлівку. Але попри труднощі, у свято Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього митрополит Горлівський і Слов’янський Митрофан звершив чин освячення куполів і хрестів типового храму, що будується.

Після освячення пройшло зовсім небагато часу, і роботи з виготовлення куполів були завершені. 18 листопада цього ж року на храм був піднятий головний купол з хрестом, а 19 – ще два куполи. Тепер висота церкви разом з хрестом становить 36 метрів. Загальна площа нового храму — близько 200 квадратних метрів. Церква, розташована в самому центрі міста, зможе вмістити велику кількість православних горлівчан, які вже сьогодні відчувають гостру потребу у великому і просторому храмі.

Будівельникам ще належить виконати великий обсяг зовнішніх і внутрішніх робіт. Настоятель храму протоієрей Сергій Книгницький і парафіяни крок за кроком наближаються до відкриття нового типового храму. Відзначають, що не хочуть нічого загадувати, а покладаються на волю Божу. Будівництво ведеться виключно на пожертви парафіян та небайдужих людей.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому

Кількість переглядів: 117