11 листопада 2019 року було задоволено скаргу НВО «Громадський правозахист» на невнесення до державного реєстру відомостей про кримінальне правопорушення щодо віруючих УПЦ с. Четвертня Волинської області. Правозахисники повідомляють, що розпочинають здійснювати в Україні роботу з представництва потерпілих в національних і міжнародних процедурах, у тому числі шляхом ініціювання правового захисту від власного імені. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на protiktor.com

Зазначається, що правозахисна організація в ряді випадків має право подавати заяви про порушення прав потерпілих від власного імені, зокрема в тих випадках, коли порушення є систематичними, значними або потерпілі не можуть самостійно здійснювати захист у повному обсязі.

«З огляду на те, що стосовно віруючих УПЦ відбуваються масові правопорушення, НВО “Громадський правозахист” ініціювала ряд судових і міжнародних розглядів від свого імені. Про результати цих дій правозахисна організація повідомлятиме ЗМІ, а також міжнародні структури, які мають міжнародні мандати захисту прав», — йдеться у повідомленні.

Таким чином рішенням Маневицького районного суду Волинської області було задоволено скаргу НВО “Громадський правозахист” на невнесення до державного реєстру відомостей про кримінальне правопорушення щодо віруючих УПЦ с. Четвертня Волинської області.

Глава НВО “Громадський правозахист”, коментуючи рішення суду, заявив: «У цій справі органи поліції незаконно відмовилися відкривати кримінальне провадження за нашим зверненням, що було виправлено судом. Ми вітаємо таке рішення суду й очікуємо реального розслідування за фактом захоплення храму та інших порушень прав віруючих. Одночасно наша організація буде розширювати не тільки моніторингову частину захисту прав людини у сфері релігії, а й перейде до прямого правового захисту постраждалих громад з міжнародним елементом представництва потерпілих в спеціальних процедурах ООН. Ми будемо контролювати кожне ініційоване нами розслідування і проінформуємо про їх результати органи міжнародного правозахисного механізму».

Повний текст судового рішення доступний у державному реєстрі за посиланням.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Кількість переглядів: 78