19 листопада 2019 року у виставковому залі Успенського собору Києво-Печерської Лаври відкрилася унікальна експозиція «Врятовані святині України (раритети Успенського собору з фондових колекцій Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника)», до якої увійшло близько 20 автентичних предметів XVIII-XIX ст., які зберігались у стародавньому, побудованому в XI ст. і підірваному під час німецької окупації Успенському соборі. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на foma.in.ua.

Після вибуху, що 3 листопада 1941 року знищив святиню, розкопки на її руїнах тривали до середини 1960-х. Дослідження, атрибуція і реставрація знайдених предметів — справа не одного покоління співробітників заповідника, яке ще не завершено.

«Це спадщина не тільки наших лаврських ченців, а й всієї України, — зазначив благочинний Києво-Печерської Лаври архімандрит Антоній. — Завдяки всім тим, хто подбав і зберіг це для нас, ми тепер можемо бачити, яку красу люди дарували Богу, щоб возвеличити Його Ім’я. За 25 років, що я несу послух у Лаврі, це одна з найпрекрасніших виставок, які проводив заповідник».

За словами в. о. гендиректора заповідника Олександра Рудника, більшість раритетних предметів, що увійшли до експозиції, демонструються вперше.

Одним із центральних експонатів є унікальна ікона Успіння Богородиці, написана в майстерні Лаври на початку XIX ст. на давньоруській плінфі періоду XI-XIII ст.

Ікону знайшли серед руїн собору в 1962 році. «Це унікальний пам’ятник, у нас практично немає аналогів ікон на плінфі, — сказала реставратор Анна Марченко, котра відновила практично знищений образ. — Реставрація тривала більше півроку. Через те, що ікона довго пролежала під руїнами храму, вона була в жахливому стані. Робота була дуже складною, в тому числі тому, що камінь — не звичайний для написання ікони матеріал. Але зараз образ в більш-менш стабільному стані. Ми зробили максимально все, що можна було зробити для його збереження».

Яке саме місце ікона займала в храмі, не відомо.

Як зазначила куратор виставки, головний зберігач фондів заповідника Ірина Мартинюк, атрибуцію знайдених в руїнах предметів ускладнює те, що більшість довоєнних інвентарних книг втрачено. «Тому скласти повний перелік пам’яток фондового зібрання на момент початку війни неможливо», — зазначила фахівець.

Інформацію про предмети, що зберігаються у фонді Успенського собору, дослідники збирають по крихтах. Наприклад, також представлений на виставці подвійний вінець вони довго вважали прикрасою Богородичної ікони. Але недавно з’ясувалося, що це вінець з ікони Успіння Богородиці, і вкривав він німби Спасителя і немовля — душу Пречистої, яку Він тримає на руках.

Також одним із головних експонатів є срібна позолочена риза (ХVIII ст.), яка прикрашала загублену чудотворну ікону Успіння Пресвятої Богородиці. «У 1920-і риза була вилучена з монастиря і передана київській конторі Держбанку. Пізніше вона була передана до фондів нашого музею», — сказала Ірина Мартинюк.

Велика церква славилася своєю ризницею. «Численні внески в Успенський собор робили ієромонахи, архімандрити і ієрархи, а також заможні городяни. Так, у 1719 році уставщик Києво-Печерської Лаври ієромонах Венедикт пожертвував в Успенський собор хрест. Цей твір декоративного мистецтва з детальним різьбленням у розкішній прикрашеній камінням срібній оправі», — розповіла фахівець.

Представлене на виставці — лише мала частина раритетів, які в ХХ ст. потрапили до фондів Києво-Печерського заповідника. За словами Олександра Рудника, всього музей зберігає понад 72 тисяч предметів, серед яких і знайдені серед руїн Великої церкви. Робота з реставрації триватиме. Представлена експозиція, як сподіваються в заповіднику, — перша з циклу виставок повернутих до життя предметів.

Виставка триватиме до 27 грудня. Оглянути експозицію можна у будь-який день тижня з 10.00 до 17.30.

 Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Кількість переглядів: 86