Як член Синоду Православної Церкви Чеських земель і Словаччини, архієпископ Георгій заявив, що питання заснування Константинопольського монастиря «ніколи не обговорювалося».

Ієрарх Православної Церкви Чеських земель і Словаччини, архієпископ Михайлівський і Кошицький Георгій спростував заяву ієрарха Константинопольського патріархату, митрополита Австрійського Арсенія щодо створення монастиря Фанара в Чехії нібито за згоди Чесько-Словацької Церкви. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на «OrthoChristian».

Архієпископ Георгій зазначив, що був на кожному засіданні Синоду Православної Церкви Чеських земель і Словаччини, і «наполягає на тому, що це ніколи не обговорювалося», а, отже, не було прийнято рішення Синодом щодо питання Константинополя про створення ставропігійного монастиря на території Чесько-Словацької Церкви.

Про те, що в Чехії Константинополь заснував монастир за згодою Православної Церкви Чеських земель і Словаччини раніше заявив митрополит Австрійський Арсеній в інтерв’ю грецькому виданню Romfea.gr. Зокрема він запевнив, що нібито створення монастиря ініційовано Чеською Церквою, а її ієрархи знали про це, та що Патріарх Константинопольський має право на створення ставропігійного монастиря на території інших Помісних Церков.

Також, за його словами, заснування монастиря немає нічого спільного зі встановленням паралельної юрисдикції в Чехії.

Однак архієпископ Михайлівський і Кошицький Георгій на питання, чи вважають ієрархи Православної Церкви Чеських земель і Словаччини дії Константинополя спробою встановлення паралельної юрисдикції, як-то в Естонії та Україні, сказав, що «єпископи й не знають, що думати через брак інформації». «Єпископів слід поінформувати про те, що відбувається на території їх Помісної Церкви», — додав він.

Загалом архієрей Церкви Чеських земель і Словаччини відзначив, що заява митрополита Австрійського Арсенія «повна неточностей».

Крім того, владика Георгій вважає, що нема потреби в заснуванні на території Православної Церкви Чеських земель і Словаччини обителі Константинопольським патріархатом та додав, що «якщо хтось хоче допомогти у служінні, то може надіслати священника чи монаха з благословенням, щоб допомогти різними способами».

Архієпископ Георгій також сказав, що живе всього за 25 км від українського кордону і знає правду про церковну ситуацію в Україні. Його Високопреосвященство неодноразово висловлював і продовжує висловлювати свою непохитну підтримку канонічній Українській Православній Церкві. Та часто їздить до України, як зазначив він, і проводить час серед людей.

Насамкінець владика попросив молитов за Чесько-Словацьку Церкву та всіх ієрархів Помісної Православної Церкви.

Читайте також інтерв’ю з ієрархом Православної Церкви Чеських земель і Словаччини про церковну ситуацію в Україні.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Кількість переглядів: 136