23 листопада 2019 року  у Церковно-археологічному музеї Київської духовної академії відбулось відкриття виставки, присвяченої 84-й річниці з дня народження та 5-й річниці з дня смерті Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира (Сабодана). Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу КДА.

Виставку відкрив керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній. На відкритті також були присутні: директор Інституту археології НАНУ Петро Толочко, український літературознавець, кандидат філологічних наук, заслужений працівник культури України Сергій Гальченко, адміністрація, викладачі, студенти і вихованці Київських духовних шкіл, а також запрошені гості.

Організаторами виставки виступили: музей «Православна Україна» та Київська духовна академія і семінарія.

Серед експонатів на виставці представлені особисті речі приснопам’ятного Блаженнішого Митрополита Володимира, нагороди та богослужбові речі, які він подарував музею «Православна Україна». Експонати представлені на 5 виставкових стендах.

На першому виставковому стенді зосереджені стародруки, облачення, державні нагороди, відзнаки спілок та громадських організацій.

Другий виставковий стенд представляє відзнаки та нагороди, які Його Блаженство у різний період отримав від Предстоятелів Помісних Православних Церков. Також тут розміщені фотографії зустрічей Предстоятеля Української Православної Церкви з Предстоятелями Помісних Церков.

Третій стенд висвітлює відносини Предстоятеля УПЦ з органами державної влади України та представниками влади інших країн світу. Зокрема, розміщені світлини різних державних заходів та зустрічей з діячами України та з очільниками різних держав, а також державні нагороди та нагороди інших країн.

Четвертий та п’ятий стенди висвітлюють прибуття Блаженнішого Митрополита Володимира в Україну в 1992 році та його діяльність з цього часу. Зокрема, представлені: чотки різних років, серед яких одні з перших, які йому подарував прп. Кукша Одеський; повне видання творів Його Блаженства, диски з проповідями, словами та настановами; 5 комплектів його повного архієрейського облачення та ряса; особиста «Шевченкіана» Митрополита Володимира (зібрання різноманітних видань творів Т.Г. Шевченка з особистої бібліотеки).

Також в музеї знаходиться частина ризниці та особистих речей Блаженнішого Володимира, які він подарував для ЦАМу на честь його відродження у 2009 році, серед яких його особисті речі: дипломи магістра та Почесного члена Московської духовної академії, антимінси, листи батькам та різним адресатам, панагії, ікони тощо.

Виставка проходить в Церковно-археологічному музеї Київської духовної академії (вул. Лаврська, 15, корпус №63), час роботи: з 14.30 до 19.30 (в будні дні). Вхід безкоштовний.

Виставка триватиме до 19 січня.

«Він був щирим українцем. На виставці ми бачимо: він збирав все, що пов’язано з Тарасом Шевченком, з українською культурою. Митрополит Володимир щиро любив свою землю, свій народ і розумів, що майбутнє в українського народу є тільки тоді, коли народ буде вірним тій вірі, яку приніс на нашу землю святий рівноапостольний князь Володимир. Митрополит Володимир був фігурою єднання українського народу», – зазначив керуючий справами УПЦ митрополит Антоній.

Владика Антоній нагадав про те, що Блаженніший Митрополит Володимир очолював Українську Православну Церкву протягом 22 років і своїм життям свідчив віру Христову.

«На виставці представлені особисті речі Блаженнішого: починаючи з тих, які належали йому ще дитиною, зокрема стихар, в якому він прислужував в храмі – і експонати, пов’язані вже з останніми роками його життя. Це виставка спогадів і нашої любові», – сказав митрополит Антоній.

У свою чергу, академік НАНУ Петро Толочко зазначив, що на виставці представлено унікальне факсимільне видання Пересопницького Євангелія, благословення на видання якого дав Митрополит Володимир.

«Завжди буду пам’ятати цю добру і світлу людину. Щасливий, що мені довелося жити деякий час поруч з Митрополитом Володимиром, зустрічатися з ним, слухати його мудрість, насолоджуватися його творчістю. А які вірші він писав!», – зазначив Петро Толочко.

Заступник директора Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України Сергій Гальченко звернув увагу на унікальність експонатів виставки, зокрема, колекції «Шевченкіани» (збори видань творів Тараса Шевченка – ред.) Митрополита Володимира.

«У Митрополита Володимира було бажання ділитися з ближніми. Коли він дізнався, що в бібліотеці імені Т. Г. Шевченка не вистачає видань, він щедро, не один десяток видань, подарував нам. Таким чином ми є хранителями цієї частини бібліотеки Блаженнішого», – зазначив Сергій Гальченко.

Ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Сильвестр (Стойчев) розповів про те, що Митрополит Володимир вважав для себе важливим піклуватися про студентів КДАіС.

«Свого часу Митрополит Володимир був ректором Московської духовної академії. І для нього студенти і студентське життя були важливі. Він розумів, які сьогодні студенти – такою буде Церква через 20 років. І духовні школи – це майбутнє Української Православної Церкви», – сказав владика Сильвестр.

Також він зазначив, що Церковно-археологічний музей був відроджений з благословення Митрополита Володимира та перша колекція була подарована покійним Предстоятелем.

Глава адміністративного апарату Київської митрополії УПЦ єпископ Віктор (Коцаба) зазначив, що Митрополит Володимир проповідував любов, залишаючись для людей відкритим і доступним.

«Ми пам’ятаємо Блаженнішого як блискучого проповідника, проте мало хто знає, що до кожного виступу він грунтовно готувався. Я назавжди запам’ятав, як він сидів за робочим столом, з багатьма книгами, готуючись до проповіді, в якій потім дуже простими словами розповів базові істини, слова, якими повинен керуватися кожен християнин – поспішайте творити добро!»- розповів владика Віктор.

Глава Синодального відділу УПЦ «Церква і культура» ігуменя Серафима (Шевчик) підкреслила, що Блаженніший Митрополит Володимир своєю апостольською проповіддю робив все для єдності української землі.

«Серед експонатів – дорогоцінний срібний хрест, який подарував Блаженнішому Митрополиту Володимиру Константинопольський Патріарх Варфоломій і оригінальний лист, де Вселенський Патріарх звертається до Блаженнішого Володимира, як до товариша і співслужителя, як до єдиного глави канонічної Церкви в Україні. На виставці представлені також панагії, які дарували Митрополиту Володимиру Олександрійський, Єрусалимський Патріархи, інші Предстоятелі Церков, їхні листи. Цього не стерти зі сторінок історії. Всі ці експонати публічно свідчать, фактично волають про правду та брехню, цитуючи Святе Письмо, «Якщо ми замовкнемо, то каміння заволають…», – сказала матушка Серафима.

На відкритті виставки були присутні земляки Митрополита Володимира з села Марківці Хмельницької області. Вони виконали відому пісню на вірші Блаженнішого «Ромашка біла».

Використано матеріали Центру інформації УПЦ

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Кількість переглядів: 117