Під крики «ганьба» прихильники «ПЦУ» змушені були покинули храм УПЦ, який намагалися захопити в Рясниках Рівненської єпархії. «Своє не будують, чуже забирають» — так у Лука-Мелешківській прокоментували віруючі зустріч з послідовниками новоствореної структури, які відмовилися від допомоги у будівництві храму й зажадали отримати у власність церкву, що належить УПЦ. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

23 листопада о 5:00 ранку прихильники «ПЦУ» зламали двері Свято-Покровської церкви села Рясники Гощанського району Рівненської області й зайшли в храм, де, за словами очевидців, стали здійснювати «якесь служіння». Об 11:00, через кілька годин після захоплення, поліція зобов’язала активістів «ПЦУ» разом зі своїми «священниками» покинути церкву, передає СПЖ.

Відразу після захоплення до храму стали сходитися місцеві жителі, які викликали поліцію й представників Рівненської єпархії УПЦ.

«Я приїхав близько 9 години, було багатолюдно, наші люди разом із декількома священниками з сусідніх сіл молилися в притворі, поліція всередину храму не пускала, мовляв, там молиться інша громада, – розповів протоієрей Віктор Земляний, керівник відділу з питань міжконфесійного врегулювання при Рівненській єпархії УПЦ. – Чесно скажу, цього разу я був здивований такою поведінкою поліції – як правоохоронці можуть захищати зломщиків, які не просто зрізали замки, а вирвали двері, кинули під ноги нашим людям?»

За розповіддю очевидців, ситуація була напруженою. Віряни УПЦ дзвонили посадовцям усіх рівнів, щоб вони приїхали до захопленого храму й допомогли залагодити конфлікт. Однак ні обласне, ні районне керівництво не приїхало на місце інциденту.

«Наші люди були сильно напружені, тому вирішили силовим методом вриватися в церкву, – додав отець Віктор. – Поліція, бачачи нашу наполегливість, вирішила йти в храм на переговори зі зломщиками, щоб уникнути силового протистояння».

Близько 11 години прихильники ПЦУ разом зі своїми «священниками», які брали безпосередню участь у захопленні релігійної споруди, під крики «Ганьба!» покинули стіни Свято-Покровської церкви.

Підтримати релігійну громаду канонічної Церкви приїхав єпископ Дубенський Пимен, вікарій Рівненської єпархії УПЦ. Вже після того, як активісти «ПЦУ» були поза стінами храму, владика прочитав спеціальні молитви від осквернення.

«Нас хочуть підкорити й розтоптати, але ми доведемо, що ми нескорені, бо в першу чергу ми будемо протистояти гріху. І ті, хто влаштував на нас гоніння, навіть не усвідомлюють, що своїми діями наближають нас до Царства Божого», – звернувся до парафіян владика Пимен.

Після того, як конфлікт був вичерпаний, віряни УПЦ помолилися за упокій людей, загиблих під час Голодомору.

Як у селі Рясники зломники дверей покидали церкву – відео .

Gepostet von РІВНЕ. Голос Церкви. am Samstag, 23. November 2019

Водночас у Лука-Мелешківській на Вінниччині прихильники «ПЦУ» зірвали переговори з релігійною громадою Спасо-Преображенського храму, на яких їм була запропонована допомога в будівництві храму, й зажадали, щоб віряни УПЦ віддали їм свою церкву, повідомляє прес-служба єпархії.

Передбачалося, що на зустрічі між представниками «ПЦУ» й парафією УПЦ буде обговорюватися питання огляду земельної ділянки з будівлею, що територіальна громада виділяє під будівництво церкви «ПЦУ». На ділянці розміщено відремонтовану будівлю, з облаштуванням якої Вінницька єпархія обіцяла допомогти, щоб прихистити громаду «ПЦУ» під час холодів.

Представники «ПЦУ», на чолі з прес-секретарем Лука-Мелешківської ОТГ Катериною Кириленко й «кліриком ПЦУ» Віктором Чвиркуном відразу влаштували скандал, і вирушили в храм УПЦ з вимогою відкрити його. Після відмови вони почали ображати настоятеля парафії УПЦ і на цьому зустріч закінчилася.

«Це вже другий випадок зриву зустрічі про виділення ПЦУ приміщення. І це попри те, що і Вінницька єпархія, і громада УПЦ в с. Лука-Мелешківська неодноразово гарантували допомогу в будівництві та облаштуванні гідного приміщення для потреб ПЦУ. Своє не будують – чуже забирають!», – пояснюють у єпархії.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Кількість переглядів: 123