25 листопада 2019 року, в Академічному храмі на честь Різдва Божої Матері була звершена Божественна літургія з нагоди першого дня пам’яті новопрославлених святих Київської духовної академії: святителя Сильвестра (Малеванського), єпископа Канівського та священномученика Олександра Глаголєва, пресвітера. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу КДА.

Богослужіння очолив ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр у співслужінні: духівника та завідувача заочним відділенням архімандрита Маркела (Павука), проректора з навчально-методичної роботи архімандрита Філарета (Волошина), благочинного храму архімандрита Досифея (Михайлюка), завідувача бібліотекою та церковно-археологічним музеєм архімандрита Дамаскіна (Лебедя), виконуючого обов’язки старшого помічника проректора з виховної роботи ієромонаха Володимира (Ціпіньо), викладача Семінарії ієромонаха Пантелеімона (Мельника), а також гостей, студентів і вихованців Київських духовних шкіл у священному сані.

За богослужінням молились викладачі, студенти і вихованці Київських духовних шкіл.

Богослужбові піснеспіви виконував академічний хор.

Пряма трансляція Літургії проводилась на офіційному сайті Академії у мережі Facebook.

Після завершення богослужіння біля ікони святим був звершений чин славління.

Наприкінці владика ректор звернувся до присутніх з архіпастирським словом, привітав зі святом та закликав на усіх Боже благословення.

Нагадаємо, Священний Синод Української Православної Церкви від 3 квітня 2019 року ухвалив причислити до лику місцевошанованих святих Київської єпархії ректорів Київської духовної академії архієпископа Канівського Василія (Богдашевського) та єпископа Канівського Сильвестра (Малеванського), а також професора протоієрея Олександра Глаголєва.

28 липня 2019 року, за Божественною літургією на площі перед Успенським собором Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври була звершена остання заупокійна літія за святителями Василієм та Сильвестром і священномучеником Олександром, після чого керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній оголосив рішення Священного Синоду про причислення до лику святих ректора Київської духовної академії святителя Сильвестра (Малеванського), єпископа Канівського (Журнал №13), ректора Київської духовної академії святителя Василія (Богдашевського), архієпископа Канівського, сповідника (Журнал №14) та професора Київської духовної академії священномученика Олександра Глаголєва пресвітера (Журнал №15). Житіє новопрославлених святих зачитав ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр.

Вшанування пам’яті святителя Сильвестра (Малеванського), єпископа Канівського, Священним Синодом встановлено 12 / 25 листопада (старий / новий стиль), святителя Василія (Богдашевського), архієпископа Канівського, сповідника — 13 / 26 лютого (старий / новий стиль) та священномученика Олександра Глаголєва пресвітера 12 / 25 листопада (старий / новий стиль).

Житія новопрославлених святих Київської духовної академії:

Святителя Сильвестра (Малеванського), єпископа Канівського

Святителя Василія (Богдашевського), архієпископа Канівського, сповідника

Священномученика Олександра Глаголєва пресвітера

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому

Кількість переглядів: 77