6 грудня 2019 року у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі в резиденції Предстоятеля Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія відбулось підсумкове засідання Священного Синоду. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує підсумки засідання.

Зважаючи на нещодавнє прийняття Еладською та Олександрійською Церквами у спілкування представників розкольницької «Православної Церкви України», Священний Синод Української Православної Церкви висловив жаль у зв’язку з антиканонічними діями Предстоятелів згаданих Помісних Церков, які вступили в євхаристичне спілкування з особами, які не мають дійсних єпископських, священицьких та дияконських рукоположень. Через це Синод наголосив, що прийняття в спілкування представників так званої Православної Церкви України не тільки не розв’язує проблеми церковного розколу в Україні, а й призводить до розколу у всьому світовому Православ’ї.

Члени Синоду, подякувавши ієрархам, духовенству і мирянам Еладської та Олександрійської Церков, які не підтримали антиканонічних дій і не увійшли в молитовне спілкування з розкольниками, з сумом констатували, що подальше перебування Української Православної Церкви в євхаристичному спілкуванні з Предстоятелями Еладської та Олександрійської Помісних Православних Церков, а також з ієрархами та кліриками цих Церков, які матимуть євхаристичне спілкування з представниками «ПЦУ», є неможливим.

У зв’язку із зазначеним, було ухвалено рішення оприлюднити відповідну заяву Священного Синоду Української Православної Церкви, яка буде виголошена у неділю 8 грудня поточного року у всіх храмах нашої Церкви.

Наступним важливим рішенням Священного Синоду став розгляд питання щодо мирних ініціатив, озвучених Президентом України Володимиром Олександровичем Зеленським під час зустрічі 4 грудня 2019 року, у якій взяв участь Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій.

Синод з повагою вітає і підтримує особисту ініціативу Президента України щодо врегулювання конфлікту на сході нашої Батьківщини, і засвідчує, що мир на Донбасі є найбажанішим очікуванням і прагненням багатомільйонної пастви Української Православної Церкви.

Зважаючи на це, у всіх храмах Української Православної Церкви у неділю 8 грудня 2019 року за богослужінням будуть піднесені сугубі молитви про успішну реалізацію миротворчого процесу та настання миру на сході України.

Далі за порядком денним, взявши до уваги рапорт голови Літургічної комісії при Священному Синоді Української Православної Церкви, Синод затвердив оновлений склад цієї Комісії.

Рішенням Священного Синоду в Білоцерківській єпархії утворено жіночий монастир «Пустинь преподобного Сергія Радонезького» та реорганізовано жіночий монастир Святих Царствених страстотерпців на чоловічий. Відповідно до цього, затверджений намісник вказаної обителі.

Розглянувши рапорти єпархіальних архієреїв, Священний Синод затвердив намісника та настоятельок для таких монастирів: Благовіщенського чоловічого монастиря Ніжинської єпархії; Свято-Покровського Красногірського жіночого монастиря Черкаської єпархії та жіночого монастиря на честь святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова Запорізької єпархії.

Крім того, встановлено день святкування Собору святих Таврійської духовної семінарії та причислена до лику святих преподобна Серафима, ігуменя Корецька.

Також  встановлені святкування на честь Новокайдакської (Самарської) ікони Божої Матері та Вілійської ікони Божої Матері «Знамення».

У зв’язку з появою проекту Закону №0931, який значно обмежує основоположні права людини на свободу світогляду і віросповідання віруючих Української Православної Церкви, Священний Синод висловив з цього приводу занепокоєння, закликав народних депутатів України не голосувати за вказаний законопроект і заявив, що навіть у разі його ухвалення, особи, життя яких не відповідає нормам християнської моралі або ж їхні переконання йдуть у розріз із віровченням Православної Церкви, не зможуть обіймати посади в Українській Православній Церкві.

Також під час засідання було ухвалено низку кадрових рішень.

  • єпископом Вишневським, вікарієм Київської Митрополії обрано клірика Київської єпархії архімандрита Спиридона (Романова);
  • єпископом Біловодським, вікарієм Луганської єпархії обрано клірика Луганської єпархії архімандрита Павла (Валуйського);
  • єпископом Любецьким, вікарієм Чернігівської єпархії обрано клірика Чернігівської єпархії архімандрита Никодима (Пустовгара).

Для присутності в наступних засіданнях Священного Синоду викликані такі Преосвященні: митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій, митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент та архієпископ Івано-Франківський і Коломийський Серафим.

Наостанок Священний Синод заслухав звіти про діяльність Синодальних установ Української Православної Церкви за 2019 рік.

 Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Кількість переглядів: 1290