Спасо-Преображенська релігійна громада УПЦ в м. Івано-Франківськ звернулася до Президента України Володимира Зеленського, народних депутатів та Уповноваженої ВРУ з прав людини Людмили Денісової з проханням дотримуватися прав та законних інтересів Івано-Франківської єпархії УПЦ щодо користування приміщенням храму по вул. Чорновола, 6. Відповідне звернення було опубліковано в інтернет-мережі 10 грудня 2019 року, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Публікуємо текст звернення повністю:

«28 років наша релігійна спільнота проводить богослужіння у цьому храмі по вул. Чорновола, 6 у м. Івано-Франківську. Увесь цей час ми користуємося храмовим приміщенням на законних підставах відповідно до договору оренди від 20 грудня 2006 року, який було укладено між єпархією та виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради до початку будівництва нового будинку на цьому місці.

Законність користування цим приміщенням уже неодноразово було доведено у судовому порядку. Це підтверджується такими правовими документами: постановою Вищого господарського суду України від 12 липня 2016 року у справі за № 909; постановою Вищого господарського суду України від 6 лютого 2017 року у справі за №909; постановою Львівського апеляційного господарського суду від 12 липня 2017 року у справі за №909.

Проте 22 серпня 2018 року Івано-Франківською міською радою було прийнято рішення про припинення договору оренди. Дане рішення порушує домовленості, які викладені у договорі оренди 2006 року стосовно строку користування приміщенням храму. На сьогодні триває чергове судове провадження з приводу звільнення орендованого приміщення, яке було ініційоване виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради.

Рішенням Господарського суду Івано-Франківської області від 30 липня 2019 року позовні вимоги виконавчого комітету було залишено без задоволення. Однак 15 листопада цього року Західний апеляційний господарський суд скасував рішення суду першої інстанції. Внаслідок цього Івано-Франківською єпархією Української Православної Церкви було подано касаційну скаргу, розгляд якої призначено на 17 грудня 2019 року у Касаційному господарському суді Верховного суду.

Хочемо наголосити, що конвенцією про захист прав людини й основоположних свобод передбачено право кожного на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов’язків цивільного характеру. зважаючи на це, просимо усі органи державної влади та місцевого самоврядування забезпечити дотримання прав та законних інтересів Івано-Франківської єпархії УПЦ щодо користування приміщенням храму по вул. Чорновола, 6 у місті Івано-Франківську до винесення остаточного судового рішення, яке не підлягає оскарженню.

Церковна громада храму Преображення Господнього УПЦ, м. Івано-Франківськ, 24 листопада 2019 року».

Представники парафії також звернули увагу можновладців, що у місті Івано-Франківськ УГКЦ належать близько 38 храмів, “ПЦУ” – 12. А віруючі Української Православної Церкви мають можливість молитися лишень у двох храмах — новозбудованому по вул. Довженка та вищезгаданому, що є насправді пристосованим приміщенням.

Нагадаємо, у листопаді цього року Комітет із прав людини ООН (Human rights commettee) зобов’язав державу Україна не виселяти віруючих УПЦ з будівлі за адресою м.Івано-Франківськ, вул. Чорновола 6 і 6б, в якій діє Спасо-Преображенський храм та єпархіальне управління. Про це повідомили в правозахисній організації NGO «Public Advocacy», яка ініціювала звернення до ООН від імені архієпископа Івано-Франківського і Коломийського Серафима.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Кількість переглядів: 330