Про це Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій сказав у своїй проповіді в день пам’яті святителя Миколая Чудотворця, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель наголосив, що святитель Миколай, архієпископ Мир Лікійських, чудотворець своїм подвижницьким життям навчає нас тому, що «для спасіння важливо не тільки творити добрі справи, а й зберігати чистоту Святої Православної віри».

«Це віра, яка дає людині правильне розуміння про Бога, — пояснив Архіпастир. — Коли людина знає, Хто є наш Господь, наш Творець, то може догоджати Богу, творити Його волю. А якщо людина не знає, Хто є Бог, — то може думати, що служить Богу, натомість Його ображає, тому що не знає, що Бог хоче від неї. І тому свт. Миколай свято зберігав чистоту Православної віри».

Як відзначив Блаженніший владика, святитель Миколай допомагав за життя всім нужденним і сьогодні допомагає кожному, хто звертається до нього зі смиренною та щирою молитвою.

Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів сучасну історію небесного покровительства свт. Миколая Чудотворця, почуту від однієї благочестивої вірянки. За його словами, саме завдяки допомозі святого ця жінка, котра в молодості була завзятою комсомолкою, пізнала Бога.

Як переповів історію Блаженніший владика, в молоді роки жінка працювала на заводі, де познайомилася з комсомольцем із Грузії та вступила з ним у шлюб. У них народилася донька, однак сім’єю вони прожили недовго — чоловік її покинув та поїхав до Грузії. З часом вона покаялася та вирішила примиритися з чоловіком.

«Приїхала вона до Грузії, вийшла на околицю якогось міста, питає у всіх про свого чоловіка, дивиться навколо… Деякі люди підходять і питають: “Щось загубила, щось шукаєш?”. — «Так, шукаю чоловіка». Та всі розводили руками, ніхто не міг допомогти. Раптом підходить до неї благочестивий старець і питає: “Ти що — чоловіка шукаєш? Не тут шукаєш”. І докладно описав їй, як шукати: що візьмеш машину та поїдеш у гори, а там побачиш пастухів, звернись до них та чекай на нього…», — продовжив розповідь Предстоятель.

Вона зробила так, як порадив старець, — і дійсно дивним чином знайшла свого чоловіка, однак не змогла примиритися з ним. Минав час. Якось вона зайшла до своєї віруючої сусідки і побачила фотокартку саме того старця, який допоміг їй знайти чоловіка в Грузії. «Вона не знала ще тоді, що це іконка свт. Миколая, а подумала, що то фото старця, і запитала, звідки воно. Сусідка розповіла, що це святий Миколай допомагав їй знайти чоловіка. І вона так увірувала в Бога, що все життя провела в молитві і з такою вірою завершила своє земне мандрування», — завершив оповідь владика.

Блаженніший Митрополит Онуфрій підкреслив, що сьогодні ми повинні просити свт. Миколая, щоб він допоміг нам любити Бога і ближнього та вміти прощати, поважати і терпіти один одного. «Тому що це [прощення] — запорука життя. Поки є прощення, доти є життя, якщо не стане прощення, не стане життя, і ми один одного з’їмо… Це є той шлях, ті добрі справи, що роблять людину людиною на землі і роблять причасником на Небі», — підсумував він.

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Кількість переглядів: 187