Про це Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій сказав у своїй проповіді в день свята зачаття Пресвятої Богородиці, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Терпіння робить людину духовно сильною, цілісною і здатною вміщати в себе Божу силу, Боже дарування», — підкреслив Предстоятель, розповідаючи про те, що Пресвята Діва Марія «стала плодом великої, терпеливої і смиренної молитви».

Як зауважив Блаженніший владика, ми всі нетерплячі і хочемо, щоб наша молитва до Бога була почута і виконана миттєво.

«Якщо це щось незначне, то воно дійсно сиплеться нам відразу. А якщо це дуже цінне і дороге, то для цього потрібно багато молитися, воно відразу не посиплеться. І чим смиренніша, терпеливіша молитва, тим вона сильніше зводить на нас Божу благодать, тим більше дарувань», — сказав владика.

Тому, за словами Його Блаженства, помилково стверджувати, нібито «Бог мене не чує і не хоче виконувати молитви» — «Бог завжди чує, але дійсно не хоче виконувати наші бажання, якщо ми не можемо їх утримати».

«Коли людина довго молиться, довго терпить, вона смиряється, стає здатною вміщати в себе великі дари. Подібно до спортсмена: якщо він тренується постійно, то може підняти велику вагу, пробігти швидко, а якщо не тренується, то поклади на нього вагу, і вона його розчавить. Так і благодать Божа: якщо людина не здатна її вмістити в себе — не приготувала себе молитвою, смиренням, терпінням, то ця благодать не втримається в людині, буде їй на шкоду», — пояснив Архіпастир, провівши таку аналогію.

Блаженніший Митрополит Онуфрій закликав бути терпеливими у своїх молитвах та вдячними Богові за все. «Коли ми будемо терпеливими, будемо смирятися перед Богом, то поступово будемо ставати духовно сильними і зможемо вміщати в себе ту велику Божу благодать, яка робить людину щасливою, благословенною в цьому земному житті і спасенною на Небі», — резюмував Предстоятель.

Кількість переглядів: 313