18 січня 2020 року, у день Навечір’я Богоявлення, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію та чин великого освячення води у храмі на честь преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Його Блаженству співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, архієпископ Бучанський Пантелеімон та духовенство обителі.

Богоявлення цього року випадає у неділю і богослужбовий устав приписує звершувати напередодні, 18 січня, Літургію святителя Іоанна Златоустого. Літургія святителя Василія Великого буде звершуватись завтра, у сам день свята. Остання складова святкового богослужіння – чин великого освячення води. 

Під час Літургії була піднесена сугуба молитва про мир в Україні та про єдність Православної Церкви.

Після завершення Літургії Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив у храмі чин великого освячення води і окропив усіх присутніх великою агіасмою під спів тропаря свята Богоявлення.

Наприкінці богослужіння Його Блаженство привітав паству зі святом та благословив усіх.

У святвечір, після Літургії, в усіх храмах здійснюється Велике освячення води. Водосвяття називається Великим через особливу урочистість обряду, наскрізь пройнятого спогадом євангельських подій, що стали не тільки прообразом таємничого омивання гріхів, але і дійсним освяченням самого єства води через занурення в неї Бога у плоті. Вода ця називається великою агіасмою (з давньогрецької – святиня). Під впливом Єрусалимського статуту, з 11 – 12 століття водосвяття відбувається два рази – і у святвечір, і безпосередньо у день свята Богоявлення. Освячення в обидва дні проходить однаковим чином, тому вода, освячена у ці дні, нічим не відрізняється.

У день Хрещення Господнього, 19 січня, Предстоятель Української Православної Церкви звершить освячення вод Дніпра в Оболонському районі Києва, біля Свято-Покровського собору (вул. Прирічна, 5А).

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Кількість переглядів: 445